explicitClick to confirm you are 18+

BUGLAB - SİBER GÜVENLİK ALANINDA BLOCKCHAIN ALTYAPILI DEVRİMSEL ÇÖZÜM

ICOratingJul 20, 2018, 9:41:31 PM
thumb_up4thumb_downmore_vert


Sevgili kriptocular, blockchain devriminin saygın sakinleri, bu makalemde sizler için siber güvenlik alanında faaliyet gösteren ve oluşturduğu ekosistemle aracıları tamamen ortadan kaldırarak siber güvenlik sürecinin aktörlerini bir araya getiren “Buglab” isimli blockchain projesini incelemek istiyorum.

Buglab, şirketler ile siber güvenlik uzmanlarını ve araştırmacılarını herhangi bir aracı olmadan aynı ortamda buluşturmayı amaçlayan Ethereum tabanlı merkezi olmayan bir plaftormdur. Buglab projesinin merkezinde iki temel modül yer almaktadır. Bunlar; Buglab Contest ve Vigilante Protocol modülleridir. Bu iki modül, dünya çapında şirketlerin dijital uygulamaları ve altyapılarında bulunan hassasiyetlerin - zaafiyetlerin tespit edilmesi ve çözüm üretilmesi faaliyetlerini başarılı bir şekilde gerçekleştirmeyi hedeflemektedir.



Buglab Contest:

Esasında bu uygulamanın özü şudur. Sertifikalı iyi hackerlar programlara sızma girişiminde bulunurlar ve buradaki güvenlik açıklarını tespit ederler. Mesela siz bir şirket kurdunuz ve şirketiniz bünyesinde kullanılmak amacıyla iç otomasyon programı yazdırdınız.

Sizin açınızdan program içerisinde şirketin menfaati için önemli veriler olacağından dolayı hiçbir şekilde sistemin kırılmaması – güvenilir olması önemli olduğunu farz edelim. Bu kapsamda Buglap platformu bünyesinde Contest uygulamasına otomasyonunuzun default halini (deneme sürümü de olabilir) sınamaya tabi tutabilirsiniz.



Bu durumda sertifikalı siber güvenlik uzmanları, ben bunlara sertifikalı iyi hackerlar diyorum, sistemin altından girip üstünden çıkarlar ve güvenlik açıklarını bulmaya çalışırlar. Tabi bir güvenlik açığı bulmaları halinde akıllı sözleşmelerle entegre olan ödüllendirme servisi devreye girer, bulan kişi tokenlar üzerinden ödülünü alır. Bazen Contest içerisinde zaman sınırlı yarışmalar da düzenlenebilecektir. Diğer taraftan Contest içerisinde sadece sertifikalı güvenlik uzmanları bulunacağından dolayı şirketler güven içerisinde burada hareket edebileceklerdir.

Vigilante Protokolü:

Burası, siber güvenlik uzmanlarının ve whitehat olarak ifade edilen iyi hacker gruplarının kendi teknik tecrübelerini diğerleriyle paylaşabileceği ortak bir buluşma noktası olacaktır. Bu sürece aşağıda açıkladığım CERTS ve CSIRTS ekipleri de katılabilecektir. Protokol bünyesinde akıllı sözleşmeler kullanılacak ve whitehats ler için otomatik ödüllendirme sistemi de olacaktır.



Buglab bünyesinde tüm dünyadan küçük ve orta ölçekli şirketler uygun bedellerle kendi dijital varlıklarının güvenliğini sağlayabilecektir. Computer Security Incident Response Teams(CSIRTs) – Bilgisayar Güvenliği Müdahale Ekipleri ve Computer Emergency Response Teams (CERTs) – Bilgisayar Acil Müdahale Ekipleri, Buglab ile şirketlere sürdürülebilir bir siber güvenlik sistemi oluşturmada yardım etmek için birlikte hareket edeceklerdir. Platform, bilgi ve iletişim teknik bilgisi çok iyi olup da bunu kötü hackerlık faaliyetlerinde kullanmak istemeyen; ama kendisini de geliştirmek isteyen uzmanlar için bulunmaz bir fısat olacaktır. Hem kendilerini geliştirecekler hem de token ödüllendirme sistemiyle motive olacaklardır.



ICO ve Token Bilgileri:

Proje bünyesinde Ethereum blockchain ağı üzerinde kurulu, ERC 20 standardındaki BGL Tokenları kullanılacaktır. Buglab platformu içerisinde yapılan bütün transfer ve ödeme işlemlerde BGL Tokenları kullanılması zorunlu olacaktır.

Toplam token miktarı 425 milyondur. Bunların 170 milyon kadarı token satışları için ayrılmıştır.

Token satışlarında fonlama hedefi 20 milyon dolardır. ICO ana satışlarında 1 BGL = $ 0.15 olması hedeflenmektedir. Token satışlarına yönelik daha ayrıntılı bilgiye https://www.buglab.io/assets/docs/Buglab_TDE.pdf bu dosyadan ulaşabilirsiniz. Ayrıca hali hazırda projenin ön satışları yapılmaktadır. % 25 bonus imkanıyla ön satışlara da https://www.buglab.io/#presale-modal linki üzerinden katılabilirsiniz. Satışlara yönelik en güncel bilgiye https://web.telegram.org/#/im?p=@buglab telegram hesabı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Proje Ekibi:

Projenin kurucusu ve CEO’su Reda Cherqaoui isimli siber güvenlik uzmanı girişimcidir. Kendisi yıllardır bankalardan elektronik ürünler üreten şirketlere kadar bir çok farklı şirket için çalışmıştır. Proje ekibinde yer alan diğer üyeler de genelde blockchain, siber güvenlik ve bilgi teknolojileri alanında tecrübe sahibi kişilerdir.



Genel Değerlendirme

Buglab projesi ; Reuters (https://www.reuters.com/brandfeatures/venture-capital/article?id=41635) , CNBC gibi ünlü yayın organlarında blockchain projesi olarak anlatılmıştır. Şahsen bu durumun önemli olduğunu düşünüyorum. Niye? Kaç tane blockchain veya kripto para projesi bu kadar ünlü haber ajans platformlarında gündem oluyor diye düşündüğümüzde bu sorunun cevabını anlayabiliriz.

Diğer taraftan projenin kurucusu Reda Cherqaoui’nın Fransa’nın ünlü TV kanallarından TV 3’ e çıkarak proje kapsamında konuşmasını bir artı olarak değerlendiriyorum. Buna dair video aşağıda izleyebilirsiniz.



Bu bir yatırım tavsiyesi değildir. Platform/projeye ilişkin kaynaklardan yapılan incelemedir.

Ayrıntılı Bilgi İçin Lütfen Aşağıdaki Linkleri İnceleyiniz:

İnternet Sitesi: https://buglab.io/

Teknik Rapor: https://buglab.io/assets/docs/Buglab_WhitePaper.pdf

Telegram: https://t.me/buglab

Facebook: https://www.facebook.com/buglab.co

Twitter: https://twitter.com/joinbuglab

Blog: https://blog.buglab.io/

BTT ANN: https://bitcointalk.org/index.php?topic=4446991

BOUNTY: https://buglab.io/bounty/report

Yazar

BTT Username: techno99

BTT URL: https://bitcointalk.org/index.php?action=profile;u=2034249