Det har vært mye fokus på konspirasjonsteorier det siste året. Forskning.no har lært oss "å snakke med konspirasjonsteoretikere", og fortalt oss hvem disse gale menneskene er. Aftenposten har publisert en kronikk som er skrevet av en bekymret "Anonym", som har mistet sin mor til konspirasjonsteoriene. Hos TV2 har vi kunnet lese at "konspirasjonsteorier er farlige", og den kristne avisa Vårt Land har fortalt oss at dersom man "dyrker konspirasjonsteorier, plasserer man seg selv i en kategori som evolusjonen har en tendens til å luke ut.".
Forståelig nok er det derfor ikke mange som ønsker å få konspirasjons-merkelappen på seg. Det er langt tryggere å holde kjeft og adlyde ordre. Trer man ut av rekkene, som «Charter-Svein» gjorde 10. april, er man vel vitende om hva som skjer. Jobben og vennskap henger i en tynn tråd, og faren for å bli møtt med avsky i stedet for smil er stor, i lang tid fremover.
I disse tider, hvor spørsmål ikke skal stilles, er man forhåpentligvis ikke en person med god hukommelse. Dersom man husker for mye, blir man lett forvirret. Og veien fra å ikke forstå, til å stille spørsmål er skummelt kort. Skulle man for eksempel være uheldig å huske helt tilbake til svineinfluensaen i 2009, og de klare rådene fra helsemyndighetene om å ikke bruke munnbind, kan man jo fort begynne å lure. I et svakt øyeblikk kan man stille spørsmål om hvorfor man skal bruke munnbind nå, siden dette var frarådet tidligere. Dessverre trenger man ikke huske helt tilbake til 2009 for å bli forvirret rundt munnbindbruk. Det holder uheldigvis å huske tilbake til fjoråret, hvor man kun anbefalte munnbind til helsepersonell. - Da vi fikk beskjed om at "Feil bruk av munnbind kan føre til økt smitterisiko, og ikke lavere.", og det faktum at "munnbind gir falsk trygghet". Fredrik Solvang husket tydeligvis alt for mye, da han måtte irettesettes av Bent Høie for kristike spørsmål rundt munnbindbruk, på Debatten den 27. oktober i fjor, etter at FHI gikk fra å fraråde til å anbefale munnbindbruk.
Om man har vært så dristig at man har stilt spørsmål til koronaviruset sitt opphav, har man i hvert fall blitt stemplet som konspirasjonsteoretiker. Sannhetsministeriet i faktisk.no har tross alt konkludert med at: "En utbredt, spekulativ teori om koronaviruset er at det på en eller annen måte stammer fra et kinesisk laboratorium. Iblant kobles dette sammen med en konspirasjonsteori om at viruset er menneskeskapt. Faktisk.no har tidligere faktasjekket en påstand om at koronaviruset kan være laget av mennesker: Faktisk helt feil."
Dette til tross for at vaksineforsker Birger Sørensen mente at viruset ikke hadde et naturlig opphav allerede i fjor sommer. Når nå selveste Anthony Fauci, som er president Bidens fremste rådgiver i koronapandemien, innrømmer at det ikke er helt usannsynlig at viruset stammer fra et laboratorie, kan man jo fort bli forvirret igjen.
Forhåpentligvis husker man i hvert fall ikke de kritiske svineinfluensa-rapportene fra 2010, som avslørte "tvilsomme faglige vurderinger av WHO-eksperter betalt av farmasøytisk industri og skyhøy fortjeneste på tamiflu og svineinfluensa-vaksine". Da kan det jo hende at man ikke tar på minst to munnbind, og drar for å ta den eksperimentelle "vaksinen". Og skulle man ikke gjøre det, er det jo ikke usannsynlig at man plasserer seg selv i en kategori som evolusjonen har en tendens til å luke ut.
Frode Burdal Klevstul
27. mai 2021